Publieke stadsontwikkeling
Diest is de parel van het Hageland. De laatste jaren is Diest een prachtige stad geworden om te vertoeven. Je komt meteen tot rust in haar oases van groen, aan de oevers van de Demer die door het centrum loopt en tussen haar historisch erfgoed. De stad ademt een lange geschiedenis uit en daar mogen we trots op zijn. Van de middeleeuwen tot de 19de eeuwse citadel. Dit historisch erfgoed hoort in de eerste plaats iets van de Diestenaar te zijn, ons erfgoed. Vandaag zien we bij het stadsbestuur een omgekeerde visie. Ze is naarstig op zoek om het erfgoed in de uitverkoop te zetten. Wij willen de sleutels van ons erfgoed in handen houden van de Diestenaar. Wij willen als inwoners inspraak kunnen krijgen over de invulling van het erfgoed. Wanneer private spelers het erfgoed in handen krijgen, valt ook de democratische inspraak hierover weg.
Wat wij willen
Eén. De citadel als socio-cultureel centrum in onze stad
- We geven de inspraak over de Citadel niet in handen van projectontwikkelaars
- De citadel functioneert als onderkomen voor tal van Diestse socio-culturele organisaties
- De stadsdiensten worden gecentraliseerd op het stadhuis en de Citadel om de efficiëntie te verhogen
- De citadel moet opengesteld worden voor kleine en grote evenementen om het culturele leven te doen bloeien
Visie
De Citadel is het pronkstuk van Diest. De oude militaire kazerne die boven de stad uitstijgt en een 200-jarige geschiedenis met zich meedraagt. Ze bevindt zich in een oase van groen en is een uitvalsbasis van menig Diestenaar om tot rust te komen. Het is daarom beschamend dat de gebouwen vandaag vervallen en verloederd zijn. Er wordt veel gesproken over een herbestemming van de Citadel, maar in de praktijk sleept dit al lang aan.
De Hagelandse academie, Cinema Paradiso en vele andere organisaties vinden vandaag hun onderdak op de citadel. Het is een socio-cultureel centrum in onze stad. Zij maken vandaag creatief gebruik van de bestaande ruimte. Wij ondersteunen het idee dat deze ruimte een publieke invulling krijgt. Zoals de plannen er nu voorstaan, zal een gedeelte van de Citadel haar publieke functie verliezen. Het huidige stadsbestuur wil een deel verpatsen aan projectontwikkelaars om er woningen te kunnen plaatsen.
Wij verkiezen een publieke functie voor de citadel. Ten eerste willen we de Citadel een culturele invulling geven. Naast het Pegasusmuseum en de academie moeten socio-culturele -en sportverenigingen hun plaats kunnen behouden. Het is voor veel organisaties geen sinecure om geschikte locaties te vinden op de private huurmarkt. Op de Citadel kan de stad deze locaties toegankelijker maken, zodat verschillende organisaties echt hun activiteiten kunnen ontplooien. Er moet een toegankelijke aanmeldingsprocedure worden opgestart waar organisaties zich op kunnen inschrijven om aanspraak te maken op een plaats. We houden rekening met de doelstellingen en de inplanting in onze stad om deze plaatsen toe te wijzen.
Ten tweede moeten we ook bekijken welke stadsdiensten vandaag een plaats zouden kunnen krijgen op de Citadel, zoals bijvoorbeeld de jeugddienst. We willen de diensten die vandaag hun kantoren buiten de stadskantoren hebben, samenbrengen op de Citadel. Deze diensten kunnen daardoor nauwer samenwerken en zitten dichter bij de Diestse organisaties.
Ten derde is de Citadel geschikt om evenementen te organiseren, van klein tot groot. In het verleden werden er al evenementen georganiseerd op de Citadel, maar wij willen dit vastleggen in de visie voor de Citadel. In de eerste plaats moeten we zorgen dat lokale organisaties het binnenplein van de Citadel kunnen gebruiken, om daarlangs ook ruimte te creëren voor externe partners. Op deze manier maken we van de Citadel een sociaal en cultureel centrum in onze stad.
Wij willen dat ons erfgoed een publieke functie krijgt. Een wooncomplex op de citadel of een omvorming naar een commercieel complex is voor ons geen optie.
Twee. Het begijnhof als model van geïntegreerde wijk
- Geen verkoop van woningen aan projectontwikkelaars
- Openstellen van leegstaande gebouwen aan diensten en kleine zelfstandigen
Visie
Het begijnhof is een historisch huzarenstukje aan de rand van het centrum. Met haar kasseien en kleine huisjes zuigt het je terug in de geschiedenis. Daarnaast is het ook een kleine wijk waar jong en oud langs elkaar wonen. Mensen wonen daar via erfpacht als in sociale woningen. Tijdens corona kondigde het stadsbestuur een eerste keer aan dat ze verschillende woningen wilde verkopen op de private markt. Dit stuitte op verzet van de inwoners. Wie via erfpacht een woning verschafte, mocht plots geen 90 jaar meer gebruik maken van de woning en de mensen in de sociale woningen zouden hun huis verliezen. Dankzij deze tegenstand trok het stadsbestuur haar plannen in. Dit betekent niet dat deze plannen van de baan zijn.
Wij willen geen verkoop van de bestaande woningen in het begijnhof. Het systeem van erfpacht moet kunnen worden verdergezet en de sociale woningen die er vandaag zijn moeten blijven. Deze mix zorgt er tot vandaag voor dat het begijnhof haar gezellige en historische karakter kan behouden en dat de stad de sleutels in eigen handen houdt. Bij een verkoop aan projectontwikkelaars, is elke instemming in aanpassingen aan het Begijnhof uit handen van de Diestenaar.
Leegstaande panden in Diest moeten worden verhuurd tegen betaalbare prijzen aan inwoners of diensten en organisaties die instaan voor zorg, ontspanning of onderwijs. Ook kleine zelfstandigen moeten onderdak kunnen krijgen in het Begijnhof. Op deze manier kunnen we van het Begijnhof ook een bloeiende buurt maken, waar alles in de buurt ligt. Het Begijnhof fungeert op deze manier als model van een geïntegreerde wijk.
Drie. Democratische stadsontwikkeling
- We betrekken inwoners via echte participatieve democratie bij de verdere ontwikkeling van onze stad
- Grote projecten moeten via een systeem van referendum worden voorgelegd
- Adviesraden mogen niet zomaar kunnen worden afgeschaft, maar horen een belangrijke rol te spelen in de beleidsvorming
Visie
Grote ontwikkelingsprojecten in onze stad mogen niet boven de hoofden van de Diestenaars gebeuren in kleine achterkamertjes. Projecten zoals de Citadel of De Warande moeten worden voorgelegd aan de Diestenaar en er moet meer inspraak komen. Zo wordt elke inwoner van onze stad een actieve speler in de uitbouw van onze stad.
Grote projecten moeten via referendum worden voorgelegd. De stadsontwikkeling mag geen gebeuren blijven tussen stadsbestuur en projectontwikkelaar. Via onderbouwde projecten met duidelijke visie moeten mensen kunnen beslissen of ze akkoord gaan met de herbestemming van sportdomeinen of historisch erfgoed. De resultaten van deze referenda moeten bindend zijn, zodat de stemmingen geen louter formeel gebeuren worden.
Organisaties en inwoners moeten ook kunnen meedenken over de toekomstplannen van onze stad. Vandaag stelt de schepen een plan op naar de private markt toe, zonder rekening te houden met de lokale noden. Met het projectplan voor De Warande kwam de kritiek van de atletiekvereniging dat er geen rekening meer werd gehouden met een atletiekpiste van 400 meter. Na de lancering van een petitie werd de atletiekpiste toch opgenomen. Met beter overleg op voorhand zouden deze frustraties kunnen worden verholpen.
Wij nemen de inspraak van actieve actoren op het veld serieus. Het afschaffen van de sportraad staat haaks op de democratie. De inspraak van verenigingen is gebaseerd op praktische kennis en knowhow. Een adviesraad is voor ons geen formaliteit, maar hoort een actieve speler te zijn in de lokale politiek waar rekening mee dient te worden gehouden. Een digitale ideeënbox of een sportcafé is geen vervanging voor een adviesraad.