Internationale solidariteit
Diest is een stad met een blik op de wereld. In een stad als de onze - waar mensen met verschillende achtergronden samenwonen - zijn ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit van groot belang. Ze dragen bij tot een meer open en solidaire samenleving. Wij vinden dat het stadsbestuur moet blijven inzetten op ontwikkelingssamenwerking en op initiatieven van Diestse organisaties die actief zijn rond internationale solidariteit en Noord-Zuidsamenwerking. Diest moet een solidaire stad zijn die inzet op een actief lokaal vredesbeleid. Een stad die geen relaties onderhoudt met apartheidsregimes en het internationaal recht hoog in haar vaandel draagt. Een stad waar solidaire burgers elkaar kunnen vinden in haar verenigingen voor internationale solidariteit.
Visie
Diest is een stad van solidariteit en de burgers vervullen daar een spilrol in: zij leiden de stad via een waaier aan organisaties en initiatieven naar een meer solidaire toekomst. De stad wordt geïnspireerd door de participatie van de burger. Deze solidariteit moet verder ontwikkeld worden via de huidige processen en nog meer verankerd worden in de instituties van de stad. Voor de PVDA is Noord-Zuidsamenwerking geen manier voor een stad om extra subsidies te ontvangen, maar moet ze centraal staan in de internationale visie van het beleid.
Wat wij willen
Eén: Noord-Zuidsamenwerking
- We verhogen het budget voor ontwikkelingssamenwerking in lijn met het nationale doel van 0,7%
- We blijven organisaties steunen die werken rond internationale solidariteit en die de Diestenaars sensibiliseren en organiseren rond Noord-Zuidthema’s, en bieden hen een ontmoetingsplek om inspraak en participatie te promoten
- We bouwen Diest verder uit als FairTradeGemeente met een duurzaam aankoopbeleid en zetten ons ook in voor de verdere stappen zoals duurzaam bankieren en bewust verbruiken
Visie
Diest besteedt minder dan 0,2 procent van haar budget aan ontwikkelingssamenwerking. Dat is veel te weinig. De stad tekende de engagementsverklaring Global Goals, Local Focus in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, maar om dat engagement ernstig op te nemen is een grotere investering nodig. De stad moet bij het begin van de nieuwe legislatuur een financiële norm vastleggen waarbij een fors groeipad wordt afgesproken richting 0,7% van de stadsbegroting, dat het nationale doel is zoals vastgelegd in de SDG-engagementsverklaring van de VVSG, de Vereniging voor Steden en Gemeenten.
In Diest zijn een aantal organisaties actief die zich inzetten voor actieve Noord-Zuidsamenwerking. We ondersteunen de oproep en aanbeveling van de Diestse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit (DROS) om blijvend in te zetten op steun voor deze organisaties. Om het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te versterken vinden wij het belangrijk dat de focus niet enkel op Zuidwerking ligt, maar dat er ook geïnvesteerd wordt in een sterke Noordwerking, die opvoeding en sensibilisering over mondiale thema’s centraal zet. Om de Diestse verenigingen hierin te steunen willen we hen een ruimte voor een ontmoetingsplek aanbieden. Dit zal hen de mogelijkheid bieden om Diestenaars uit te nodigen tot participatie in het beleid om zo inspraak van onderuit te vrijwaren.
Diest moet haar ambities als FairTradeGemeente verder uitbouwen. De stad moet volop blijven gaan voor een breed duurzaam aankoopbeleid en daarvoor in de aankoopdienst beroep doen op experts. De stad moet ambiëren de Next Level doelstellingen als FairTradeGemeente te halen zoals onder andere een beleid voor duurzaam bankieren en bewust verbruik.
Twee: een actieve vredespolitiek
- We maken van Diest een vredestad, door de verschillende vredesinitiatieven in de stad te steunen en een lokaal vredesbeleid te voeren.
- In 2008 sloot Diest zich aan bij het internationale project ‘Mayors for Peace’. We willen dat de stad dit engagement vernieuwt, samen met het standpunt voor een wereld vrij van kernwapens.
- Op 21 september maakt stad Diest de Internationale dag van de Vrede zichtbaar door vredesvlaggen uit te hangen en te verspreiden in de stad, samen met een conrete eis voor vrede, zoals een duidelijk standpunt tegen de oorlog in Gaza.
Visie
Diest is geen geïsoleerd eiland, het is een stad in de wereld. En in de wereld van vandaag zijn we allemaal verbonden en onderling afhankelijk. We willen dat Diest een stad is die internationale verbondenheid en solidariteit hoog in het vaandel draagt en omzet in concreet beleid. Ze moet concreet ingaan tegen de rechtse politiek die steeds hardere grenzen wil trekken, volkeren en gemeenschappen aanspoort om op zichzelf terug te plooien en de internationale verbondenheid afwijst. We bouwen in Diest het imago van een vredesstad uit door proactief een vredesbeleid te voeren en vredesinitiatieven in de stad te steunen.
Om het draagvlak voor internationale solidariteit verder te versterken, is het cruciaal dat de Diestenaars goed geïnformeerd worden over de mondiale uitdagingen. Zo bevorderen we een correcte beeldvorming en positieve houding. De Diestenaars moeten een duidelijk beeld hebben van de oorzaken van de huidige ongelijkheden en de structurele veranderingen die nodig zijn.
Zoals Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, in zijn boek Muiterij aantoont, leven we vandaag in een kantelende wereld. De internationale machtsverhoudingen zijn volop in verandering. Dat leidt tot nieuwe en verhevigde internationale spanningen en conflicten. Diest moet zich solidair tonen met de onschuldige slachtoffers van gewapende conflicten en een actieve vredespolitiek ondersteunen.
Drie: Palestina - stop de genocide
- Stad Diest verklaart zich een apartheidsvrije zone. Zo komt de stad op voor actieve solidariteit met het Palestijnse volk en neemt ze een trekkende rol op zich om de publieke ruimtes in de stad vrij te maken van racisme en discriminatie.
- De stad neemt duidelijk standpunt in voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza en onbeperkte humanitaire hulp aan de Palestijnen. Daarnaast veroordeelt ze de apartheidspolitiek van Israël en komt ze op tegen de illegale bezetting van de Gazastrook, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.
- Naar het Gentse model zal stad Diest Israëlische bedrijven boycotten die betrokken zijn bij de illegale bezetting en blokkade van Palestina in haar aanbestedingsbeleid.
Visie
De oorlog in Gaza is een oorlog die heel veel Diestenaars aangrijpt en verontwaardigt. Diestenaars hebben zich herhaaldelijk verenigt in protestacties tegen het buitensporige Israëlische geweld tegen de Palestijnse bevolking. De Israëlische agressie heeft al tienduizenden Palestijnse burgerdoden geëist en een ongeziene verwoesting veroorzaakt. Talloze burgerdoelen worden geraakt, waaronder ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen, moskeeën, kerken, elektriciteits- en waterzuiveringsinstallaties. Ook op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem voeren kolonisten en het Israëlisch leger de aanvallen op Palestijnse burgers op.
Diest moet zich uitspreken voor een verbod op de export en doorvoer (via onze havens en luchthavens) van wapens naar Israël, voor economische en diplomatieke sancties tegen Israël, de opschorting van het associatieverdrag tussen Europa en Israël, het optrekken van de Belgische financiële steun voor UNWRA en er moet een onmiddelijk staakt-het-vuren komen in Gaza.
De stad moet er op lokaal niveau alles aan doen om niet medeplichtig te zijn aan genocide en resoluut kiezen voor een apartheidsvrij aanbestedingsbeleid. Daarom willen we Diest een apartheidsvrije zone verklaren. Dit betreft alle lopende en toekomstige aanbestedingen. Diest moet duidelijk communiceren over de structurele oorzaken van het huidige conflict en de 57-jaar durende illegale bezetting van de Gazastrook, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, de 17-jaar durende illegale blokkade van Gaza, de illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever en het Israëlisch apartheidssysteem. Er moet humanitaire steun verleent worden aan de getroffen bevolking in Gaza. Diest moet ook alles in het werk stellen om andere steden en gemeenten aan te sporen om een zelfde positie in te nemen.